dinsdag 10 februari 2009

Lesdag 8 en 9: Koken met (P =GR)iet, en KOR

9 februari 2009 – Deense les 2

De snelcursus Deens vind ik fantastisch. We zijn naar de supermarkt geweest en daar moesten we voedingsproducten gaan zoeken en de Deense naam ervan opschrijven. Een hoogst onorthodoxe manier van lesgeven en ik kreeg natuurlijk spontaan honger van het aanlokkelijke panorama in de supermarkt. Daarnaast heb ik ook opgemerkt dat de Denen gek zijn: ons “groen”-groepje (de grøngruppe) moest namelijk de “Mejeriprodukter” onderzoeken. Deense zuivelproducten: eierdooiers en het wit van een ei, zelfs hele eieren, niet in de schelp maar in een soort yoghurtpotje. Arme kippen hier, dat moet pijn doen aan hun achterwerk om zulke plastieken gevaartes te produceren! Gelukkig is het raadsel van de eierpotjes al snel opgelost, blijkbaar zijn de Denen erg propere mensen, ze gebruiken namelijk nooit zomaar rauwe eieren in een gerecht wegens het gevaar “de salmonellabacterie”. Dus verhitten ze eierdooiers, of eiwit of het ganse zei en stoppen het in potjes. “Vroeger, was dit niet nodig,” vertelt onze leerkracht “Home economics”: “Maar nu zitten alle kippen zo dicht op elkaar, en zitten ze letterlijk in hun eigen vuil. De kans op salmonellabacteriën in de eieren is dus echt fel gestegen.” Deze vreemdsoortige bedoening is dus al opgelost, maar alsjeblieft dan nog rollen mijn ogen hier uit hun kassen: ze hebben hier meer soorten melk dan soorten insecten! En het ergste van al, ze kennen hier geen platte kaas! (Slaakt een huilerige schreeuw.) Even het “abc van de melkbussen”: sødmælk, letmælk, minimælk, tykmælk, skummetmælk, kærnemælk, kakao, Ymer. Doe hier maar je boodschappen! Na de verbazingwekkende tocht door de supermarkt keerden we terug naar de klas. Daar maakten we posters rond ons thema, onze Mejeriposter zag er geweldig uit. De les kreeg nog een fijn extraatje want Sabrina (Duitsland) was jarig en trakteerde ons op cakejes met bijbehorende Deense vlagjes en Deens “bevlagde” servietten.
Uit volle borst murmelden we:


„I dag er det Sabrina Fødselsdag
Hurra hurra hurra
Hun sikkert sig en gave får
Som hun har ønsket sig i år
Med dejlige chokolade og kager til“

Of vertaalt in onze talentvolle Deense klanken:

„I dee er dee Sabrina feulelsdee
Hurra hurra hurra
Hun sikkel saai en geeve for
Som hun har eunskel saai ie or
Mel deejlike chocolade (oef eens iets normaal) of keege til“

10 februari 2009 – De eerste dag Koor
Een vleugelpiano, contrabas, elektrische gitaren, blokfluiten, slaginstrumenten… de ruimte zit tjokvol met muzikale geneugten waarvan wij op de KAHO enkel kunnen dromen. Denemarken maakt dan ook enorm veel geld vrij voor educatieve doeleinden: 50% van het loon van een Deen is daarom ook voor de belastingen… wat enorm veel is! Maar dat deed er op die moment niet toe, we werden hartelijk ontvangen door de dirigent en konden meteen aan de slag. Griet als alt, ik als sopraan: weerom een goed team dus, want nu kunnen we samen oefenen! We zongen “Frydeligt med jubelkor” en “Bag duggende ruder”. Hieronder een klein voorsmaakje van ons repertoire dat we op 14 maart gaan brengen op het 60-jarige bestaan van KDAS.




’s Avonds heb ik Griet verwend met een “Deluxe Salade”.



Wat heeft ze geleerd?

- Punt 1: Als je geen zin hebt om te koken, vraag dan om een Marjan.

- Punt 2: Plunder je eigen ijskast en verwerk al je overschotjes in een kleurrijke salade.

- Punt 3: Eet snel genoeg, want een Marjan eet salade als een kudde konijntjes.

- Punt 4: Maak daarna een zalig kopje thee en serveer panna cotta ijs om je Marjankok te bedanken.

- Punt 5: Samen huiswerk maken om ons eten te laten zakken.


Op de foto zie je "Miet" Huizentruit met een verbrandde hand! Litteken, jaja cadeautje van de Denemarkse oven, een souvenir hoef ik niet meer te kopen.

Geen opmerkingen: